Comunicate de Presa

25 martie 2013
Comunicat de presă:  PRODUCĂTORII ROMÂNI DE CARNE DE PASĂRE ŞI OUĂ RESPECTĂ STANDARDELE EUROPENE PENTRU SIGURANŢA ALIMENTARĂ
 
În scopul corectei informări a opiniei publice, venim în întâmpinarea consumatorilor români cu date privind siguranţa consumului de carne de pasăre şi ouă. Acestea vizează producătorii din România care lucrează la nivelul celor mai înalte standarde tehnologice în conformitate cu legislaţia europeană, oferind produse de calitate superioară şi sigure pentru o alimentaţie sănătoasă.
 
Creşterea păsărilor în fermele autorizate sanitar-veterinar se face după cele mai moderne tehnologii, iar supravegherea sanitar-veterinară a păsărilor şi a reziduurilor din produsele avicole se face permanent prin programe de autocontrol şi control oficial în baza legislaţiei specifice.
 
Directiva 96/22, transpusă în legislaţia noastră prin Ordinul 199/2006, interzice comercializarea şi utilizarea hormonilor în creşterea pasărilor, astfel încât niciun crescător de păsări din România nu încalcă această lege.
 
Depistarea reziduurilor de antibiotice, a substanţelor farmacologic active şi a altor reziduuri se face în baza Regulamentului 37/2010 şi a Ordinului 95/2007. Facem precizarea că antibioticele sunt permise în creşterea pasărilor doar pentru tratamente curative, la recomandarea şi sub semnătura medicului veterinar, cu respectarea timpului de aşteptare înainte de sacrificarea păsărilor. Drept urmare, antibioticele nu se utilizează în mod sistematic în creşterea pasărilor, ci ocazional, ca formă de tratament.
 
Mai mult decât atât, programul de control oficial pentru reziduuri este aprobat anual de către Comisia Europeană, aceasta stabilind numărul de probe pentru control în funcţie de numărul de păsări din ţară. Tot Comisia Europeană recomandă şi verifică anual metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat, iar recoltarea probelor pentru analize se face inopinat de către ANSVSA care este auditată anual la capitolul reziduuri.
 
În baza datelor menţionate mai sus, vă aducem la cunoştinţă faptul că produsele comercializate din lanţul de producţie avicola sunt sănătoase şi sigure pentru consumul uman.
 

Consiliul de Administraţie al UCPR
PREŞEDINTE
Prof. univ. dr. ILIE VAN

 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
 

13 martie 2013 
COMUNICAT DE PRESĂ - „INFORMAŢII CARNE DE CURCAN”
 
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România a analizat situaţia privind carnea de curcan şi a constatat următoarele:
·        Carnea de curcan la care se face referire a fost exportată la jumătatea anului 2012.
·        Importul, a fost realizat de către un trader care a vândut-o apoi unui procesator de carne de curcan din Germania, care  prelucrează carne de curcan şi de la alţi furnizori.
·        Din carnea procesată şi comercializată ca preparate s-au prelevat probe de la raft, după 7 luni de la efectuarea importului, depistându-se reziduuri de antibiotice.
 
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România contestă exactitatea restabilirii trasabilităţii pentru respectiva carne, întrucât evident, eticheta de la raft purta denumirea procesatorului.
Stabilirea originii cărnii s-a făcut doar prin declaraţia procesatorului fără să existe etichetă care să ateste originea cărnii.
Producătorii de carne de curcan din România sunt supuşi controalelor permanente ale ANSVSA şi în anul 2012, în urma analizelor, nu s-au găsit probe care să ateste existenţa reziduurilor de antibiotice în carne.
Menţionăm că antibioticele sunt permise în UE doar pentru tratamente curative, nu pentru a fi folosite în mod sistematic în creşterea păsărilor.
ANSVSA a fost auditată în luna februarie 2013 de către Comisia Europeană şi i-au fost validate rezultatele din anul 2012, pe capitolul reziduuri, respectiv la peste 5000 de probe analizate nu s-au găsit limite de reziduuri depăşite.
 
Consiliul de Administraţie al UCPR
PREŞEDINTE
Prof. univ. dr. ILIE VAN

 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
 
5 martie 2013

ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE CARNE DE PORC DIN ROMÂNIA (APCPR)
ASOCIAȚIA ROMÂNĂ A CĂRNII (ARC)
UNIUNEA CRESCĂTORILOR DE PĂSĂRI DIN ROMÂNIA (UCPR)
 
 
COMUNICAT DE PRESĂ
 
Solicităm public demiterea directorului DSVSA Constanța – Geornimo Brănescu
și a directorului DSVSA Suceava – Octavian Ilișoi
 
 
 
În cadrul emisiunii „În premieră”, difuzată în data de 3 martie 2013, pe postul de televiziune Antena 3, cei doi directori au făcut declarații nereale din punct de vedere tehnologic și aberante din punct de vedere economic, în legătură cu administrarea de antibiotice la puii de carne, pe toată perioada de creștere.
 
Aceste afirmații neconforme cu realitatea induc panică în rândul consumatorilor și aduc prejudicii grave producătorilor de carne de pasăre.
 
Prin afirmațiile că se administrează antibiotice pe toată perioada de creștere a puilor de carne, cei doi specialiști s-au descalificat, făcând dovada necunoașterii tehnologiilor de creștere și a legislației specifice în vigoare.
 
Producătorii de carne de pasăre sunt supuși programului de control pentru reziduuri, aprobat anual de către Comisia Europeană.
 
Stabilirea numărului de probe pentru control se aprobă de către Comisia Europeană, în funcție de numărul de animale din țară, iar pentru România, în anul 2012, s-au aprobat să se analizeze pentru 500 de probe pentru pesticide, metale grele, antibiotice, micotoxine și hormoni. Mai mult decât atât, produsele românești care ajung pe piețele UE sunt din nou monitorizate.
 
Metodele de analiză și de control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate și verificate anual de către Comisia Europeană.
 
Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat de către reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
 
În urma aplicării programului de control pentru reziduuri din aceste an, nu s-au găsit probe care să ateste existența acestor substanțe în carne.
 
Președinte APCPR – IOAN LADOȘI
Președinte ARC – OVIDIU DUȘLEAG
Președinte UCPR – ILIE VAN
 
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
 
29 ianuarie 2013
UNIUNEA CRESCĂTORILOR DE PĂSĂRI DIN ROMÂNIA
Bd. Ion Mihalache nr. 106, bl 84, sc, A, et. 9, Ap. 24, sector 1, București; Tel./Fax: 0040-21-6663765
Nr. 113 / 29.01.2013
 
Către: CONSILIUL NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
Doamnei Preşedinte LAURA CORINA GEORGESCU
 
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, asociaţie profesională neguvernamentală şi non profit şi care reprezintă interesele tuturor producătorilor de carne de pasăre şi ouă consum din sistem organizat industrial, vă solicită sprijinul în vederea stopării unor informaţii false apărute în unele canale media cu privire la reziduurile din carnea de pasăre.
În data de 29.01.2013, ora 09.41, la România TV, emisiune de ştiri, şi ziarul Ring din data de 28.01.2013, se fac afirmaţii complet false, menite să aducă grave prejudicii sectorului avicol şi deservicii consumatorului român.
Astfel, se afirmă că „puii de pe piaţa românească sunt plini de antibiotice şi hormoni” sau că „puii cresc până la vârsta de 21 de zile şi sunt dopaţi cu hormoni” (tehnologic puii se cresc până la 42 de zile oriunde în lume). Afirmaţia că „puii se injectează cu antibiotice” iar remanenţa acestora în carne este de 40 de zile este de asemenea falsă, fără nici un suport ştiinţific.
Producătorii avicoli contestă vehement aceste afirmaţii, iar în sprijinul lor este programul de control pentru reziduuri, aprobat anual de către Comisia Uniunii Europene şi care în aplicare implică costuri foarte ridicate pentru producători.
Stabilirea numărului de probe pentru control, se aprobă de către Comisia Europeană în funcţie de numărul de păsări din ţară, iar pentru România în anul 2012 s-a aprobat să se analizeze peste 5000 de probe pentru pesticide, metale grele, antibiotice, micotoxine şi hormoni, mai mult decât atât produsele româneşti care ajung pe pieţele UE sunt din nou monitorizate (în anul 2012 s-au exportat cca. 90 mii tone carne şi preparate de pasăre şi cca. 200 mil. ouă consum).
Metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate şi verificate anual de către Comisia Europeană.
Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, fără ca producătorii să fie informaţi, iar în urma aplicării programului de control pentru reziduuri din acest an, nu s-au găsit probe care să ateste existenţa acestor substanţe în carne.
Programul de control are la baza legislaţia europeană în domeniu, astfel:

  • Pentru interzicerea utilizării hormonilor în creşterea păsărilor, operează Directiva 96/22, transpusă în legislaţia noastră prin Ordinului ANSVSA 199/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Pentru interzicerea folosirii antibioticelor în hrana păsărilor, operează Regulamentul 1831/2003;
  • Pentru depistarea reziduurilor de antibiotice în carne, Ordinul ANSVSA 195/2007;
  • Pentru depistarea substanţelor farmacologic active, operează Regulamentul 37/2010;
  • Pentru depistarea pesticidelor în carne, operează Regulamentul 396/2007;
  • Pentru depistarea diferiţilor contaminanţi şi micotoxinelor în carne, operează Regulamentul 1881/2006.

Menţionăm că toţi producătorii de carne de pasăre şi ouă consum din România respectă cu stricteţe legislaţia în vigoare, fiind monitorizaţi permanent de ANSVSA.
Apariţia periodică în media a unor campanii de denigrare a produselor avicole, aduce grave prejudicii producătorilor autohtoni, dar şi consumatorilor care sunt îndepărtaţi de produsele de foarte bună calitate şi la preţuri rezonabile aflate pe piaţa noastră.
De asemenea, afirmaţiile din media aduc prejudicii exportului de produse avicole, partenerii profitând de astfel de campanii şi de multe ori făcând presiune pe preţuri.
În speranţa că ne veţi sprijinii în demersul nostru, vă mulţumim anticipat.
 
PREŞEDINTE
Prof. univ. dr. ILIE VAN 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------