27.02.2012 - Criza „Oualor de Consum”

Tabel „Criza Oualor de Consum”

 
COMUNICAT DE PRESĂ
- 27 februarie 2012 - 
 
„CRIZA OUĂLOR DE CONSUM”
 
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România informează opinia publică despre evoluţia pieţii ouălor în primele patru luni ale anului 2012 comparativ cu aceiaşi perioadă a anului 2011.
 
În tabelul de mai sus (click download pdf) găsiţi principalele elemente de piaţă şi explicaţii cu privire la acestea:
 

  • În lunile ianuarie – februarie 2012 faţă de ianuarie – februarie 2011 a existat un deficit de ouă în piaţă de 30 mil. ouă (- 12%), aproape tot deficitul provenind din reducerea importurilor.
  • În lunile martie - aprilie 2012 comparativ cu aceiaşi perioadă a anului 2011 va exista un plus de ouă în piaţă de 30 mil. ouă (+ 12%).
  • Preţurile de vânzare la poarta fermei au crescut în ultima perioadă datorită deficitului de ouă din piaţă şi creşterea s-a agravat datorită viscolului care a împiedicat aprovizionarea magazinelor, ceea ce a dus la epuizarea stocurilor din magazine. Refacerea stocurilor în magazine a crescut cererea pe o perioadă scurtă.
  • Preţurile de vânzare medii în luna februarie la poarta fermei au fost de 0,39 lei/ou, dar în săptămâna 27 februarie – 4 martie 2012 preţurile medii pe ţară au crescut la poarta fermei la 0,5 – 0,54 lei/ou.
  • Din cifrele de mai sus rezultă că în partea a doua a lunii martie, în mod normal preţurile ar trebui să coboare la nivelul mediu din luna februarie.
  • Reducerea importurilor este datorată schimbării cuştilor la nivel european, care a dus la închiderea unor ferme din unele ţări care nu au reuşit să modernizeze fermele.
  • Costurile de producţie în România au crescut de la 1 ianuarie 2012 datorită investiţiilor în cuşti (1 eurocent/ou) şi creşterea costurilor de operare pe unitatea de suprafaţă. Creşterea costurilor este estimată la cca. 20%, rezultând un costul de producţie pe ou de 0,37 – 0,38 lei.
  • Preţul furajelor a crescut de la 1 leu/kg în anul 2011 la 1,2 lei/kg în 2012.
  • Toate cifrele privesc sectorul industrial de producere a ouălor, neincluzând ouăle produse în gospodăriile ţărăneşti, care în mod tradiţional vor fi în număr din ce în ce mai mare începând din această perioadă.

 
PREŞEDINTE UCPR
Prof. univ. dr. ILIE VAN