28.05.2013 - Comunicat de presa UCPR

COMUNICAT DE PRESĂ UCPR
 
Producătorii români de carne de pasăre şi ouă contestă ştirea apărută în media
87% din puii crescuţi în România sunt plini de substanţe chimice şi hormoni
 
În data de 28.05.2013, pe unele canale media s-a difuzat următoarea ştire având ca sursă autorităţile UE „87% din puii crescuţi în România sunt plini de substanţe chimice şi hormoni”.
 
Vă informăm că, în Raportul EFSA dat publicităţii în data de 16 mai 2013, nu se face vorbire despre conţinutul cărnii de pasăre în substanţe reziduale, antibiotice, hormoni, etc., ci se vorbeşte despre rezistenţa unor microorganisme la tratamentul cu antibiotice. Această rezistenţă este testată de autorităţile naţionale, în cazul depistării unor astfel de microorganisme în păsările vii, prin teste în laboratoarele de referinţă privind antibiorezistenţa unor microorganisme la diferite antibiotice, în vederea descrierii tratamentului corect pentru păsările respective.
 
În nici un moment nu se vorbeşte despre conţinutul de reziduuri din carnea de pui.
 
Menţionăm că, crescătorii de păsări din România şi din UE, nu folosesc antibiotice decât în scop curativ, atunci când situaţia o cere. În urma testelor mai sus menţionate şi cu prescripţia medicului veterinar.
 
Creşterea păsărilor în fermele autorizate sanitar veterinar se face după cele mai moderne tehnologii, iar supravegherea sanitară veterinară a păsărilor şi a reziduurilor din produsele avicole se face permanent prin programe de autocontrol şi control oficial în baza legislaţiei specifice.
 
Directiva 96/22, transpusă în legislaţia noastră prin Ordinul 199/2006 interzice comercializarea şi utilizarea hormonilor în creşterea pasărilor, astfel niciun crescător de păsări din România nu încalcă aceasta lege.
 
Depistarea reziduurilor de antibiotice, a substanţelor farmacologic active şi a altor reziduuri se face în baza Regulamentului 37/2010 şi a Ordinului 95/2007. Facem precizarea că antibioticele sunt permise în creşterea pasărilor doar pentru tratamente curative, la recomandarea şi sub semnătura medicului veterinar, cu respectarea timpului de aşteptare înainte de sacrificarea păsărilor. Drept urmare, antibioticele nu se utilizează în mod sistematic în creşterea pasărilor, ci ocazional, ca formă de tratament.
 
Mai mult decât atât, programul de control oficial pentru reziduuri este aprobat anual de către Comisia Europeană, aceasta stabilind numărul de probe pentru control în funcţie de numărul de păsări din ţară. Tot Comisia Europeană recomandă şi verifică anual metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat, iar recoltarea probelor pentru analize se face inopinat de către ANSVSA care este auditată anual la capitolul reziduuri. 
 
În baza datelor menţionate mai sus, vă aducem la cunoştinţă faptul că produsele comercializate din lanţul de producţie avicola sunt sănătoase şi sigure pentru consumul uman.
 
Vă rugăm să corectaţi ştirea difuzată întrucât este o ştire incorectă, care nu respectă realitatea din documentele europene şi având rolul de a introduce panică în rândul consumatorilor.
 
 
Consiliul de Administraţie al UCPR
PREŞEDINTE
Prof. univ. dr. ILIE VAN