Comunicat de presa UCPR-ARC-APCPR

 
5 martie 2013
 
ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE CARNE DE PORC DIN ROMÂNIA (APCPR)
ASOCIAȚIA ROMÂNĂ A CĂRNII (ARC)
UNIUNEA CRESCĂTORILOR DE PĂSĂRI DIN ROMÂNIA (UCPR)
 
 
COMUNICAT DE PRESĂ
Solicităm public demiterea directorului DSVSA Constanța – Geornimo Brănescu
și a directorului DSVSA Suceava – Octavian Ilișoi
 
În cadrul emisiunii „În premieră”, difuzată în data de 3 martie 2013, pe postul de televiziune Antena 3, cei doi directori au făcut declarații nereale din punct de vedere tehnologic și aberante din punct de vedere economic, în legătură cu administrarea de antibiotice la puii de carne, pe toată perioada de creștere.
 
Aceste afirmații neconforme cu realitatea induc panică în rândul consumatorilor și aduc prejudicii grave producătorilor de carne de pasăre.
 
Prin afirmațiile că se administrează antibiotice pe toată perioada de creștere a puilor de carne, cei doi specialiști s-au descalificat, făcând dovada necunoașterii tehnologiilor de creștere și a legislației specifice în vigoare.
 
Producătorii de carne de pasăre sunt supuși programului de control pentru reziduuri, aprobat anual de către Comisia Europeană.
 
Stabilirea numărului de probe pentru control se aprobă de către Comisia Europeană, în funcție de numărul de animale din țară, iar pentru România, în anul 2012, s-au aprobat să se analizeze pentru 500 de probe pentru pesticide, metale grele, antibiotice, micotoxine și hormoni. Mai mult decât atât, produsele românești care ajung pe piețele UE sunt din nou monitorizate.
 
Metodele de analiză și de control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate și verificate anual de către Comisia Europeană.
 
Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat de către reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
 
În urma aplicării programului de control pentru reziduuri din aceste an, nu s-au găsit probe care să ateste existența acestor substanțe în carne.
 
Președinte APCPR – IOAN LADOȘI
Președinte ARC – OVIDIU DUȘLEAG
Președinte UCPR – ILIE VAN