INFORMAŢII CARNE DE CURCAN

 
13.03.2013 - COMUNICAT DE PRESĂ
„INFORMAŢII CARNE DE CURCAN”
 
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, a analizat situaţia privind carnea de curcan şi a constatat următoarele:
 
·        Carnea de curcan la care se face referire a fost exportată la jumătatea anului 2012;
·        Importul, a fost realizat de către un trader care a vândut-o apoi unui procesator de carne de curcan din Germania, care  prelucrează carne de curcan şi de la alţi furnizori;
·        Din carnea procesată şi comercializată ca preparate, s-au prelevat probe de la raft, după 7 luni de la efectuarea importului, depistându-se reziduuri de antibiotice;
 
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România contestă exactitatea restabilirii trasabilităţii pentru respectiva carne, întrucât evident, eticheta de la raft purta denumirea procesatorului.
 
Stabilirea originii cărnii s-a făcut doar prin declaraţia procesatorului fără să existe etichetă care să ateste originea cărnii.
 
Producătorii de carne de curcan din România sunt supuşi controalelor permanente ale ANSVSA şi în anul 2012, în urma analizelor, nu s-au găsit probe care să ateste existenţa reziduurilor de antibiotice în carne.
 
Menţionăm că, antibioticele sunt permise în UE doar pentru tratamente curative, nu pentru a fi folosite în mod sistematic în creşterea păsărilor.
 
ANSVSA a fost auditată în luna februarie 2013 de către Comisia Europeană şi i-au fost validate rezultatele din anul 2012, pe capitolul reziduuri, respectiv la peste 5000 de probe analizate, nu s-au găsit limite de reziduuri depăşite.
 
Consiliul de Administraţie al UCPR
PREŞEDINTE
Prof. univ. dr. ILIE VAN